Houtstook bij kachels & haarden – de ultieme vuurbeleving

houtstook als duurzame en milieuvriendelijke energiebron

Hout is als brandstof een duurzame en milieu vriendelijke energiedrager. Houtstoken geeft het echte gevoel, de geur en de sfeer van een houtvuur. Voorwaarde is wel dat u een kwalitatief goede haard kiest en deze op de juiste manier stookt met goed droog hout. Bij de keuze voor een hout gestookte kachel of haard kunnen wij u door onze ervaring goed bijstaan.
tibas-speksteenkachel-hout-tulikivi-vasa
Haardhout wordt als duurzaam hernieuwbare energie gezien vanwege de korte koolstof kringloop. De Co en Co2 die als gas bij het verbranden van hout vrij komt, is relatief kort geleden opgeslagen. Dit gebeurde maximaal 400 jaar geleden, kort geleden in vergelijking met de fossiele brandstoffen van 300 miljoen jaar oud. Helaas komt het stoken van hout kachels en haarden soms negatief in beeld. Men spreekt dan meestal van rookoverlast die tot vervelende situaties leidt. Deze overlast is vaak goed te voorkomen met een juiste manier van stoken. Tegenwoordig is het stoken van hout meer dan enkel een ‘fikkie’ stoken. De temperatuur van het vuur en de rookgassen zijn van groot belang. Momenteel is de computer gestuurde houthaard nog een uitzondering. In de toekomst kunnen we misschien niet meer zonder. Het juist stoken van uw haard is daarom één van de belangrijkse nazorg onderwerpen van dit moment.

hout kachels

Er zijn verschillende soorten hout kachels die stralings- of convectiewarmte afgeven. Door de haard te koppelen aan uw cv installatie ontstaat de mogelijkheid uw hele huis te verwarmen. Bij voldoende capaciteit is zelfs tapwater met uw houtgestookte haard te verwarmen. Een speksteenkachel kan de warmte opslaan en geleidelijk afgeven. Niet alleen speksteen heeft een accumulerende werking, ook met keramiek of beton is dit te bereiken.
tibas-houtkachel-hwam-3220c

Inzet & inbouw haarden

Inzet– en inbouwhaarden hebben een open zicht op het vuur, dat wordt afgescheiden door een glazen ruit. De inzethaard wordt vaak geplaatst om de bestaande openhaard te renoveren. Een open haard geeft u weliswaar het authentieke gevoel van vuurtje stoken. Het heeft echter als grote nadelen een laag rendement en hoog houtverbruik. Om die redenen, zijn open haarden veelal vervangen door inzethaarden.

liftdeur haarden

Inbouwhaarden met handmatig afsluitbare glazen deuren, worden liftdeurhaarden genoemd. Deze haarden kunnen geheel worden afgesloten voor een hoger rendement met minder uitstoot. Dit betekent ook dat u met minder hout, meer warmte in huis heeft. Daarnaast kunnen liftdeur haarden met het schuifpaneel open worden gestookt. U heeft dan vrij zicht op het vuur en voelt de directe stralingswarmte.

keurmerken

Alle houtstook kachels en inbouwhaarden in ons assortiment hebben de benodigde type keurmerken. Deze goedgekeurde haarden en kachels hebben een zeer hoog rendement en lage fijnstofwaarden. Deze waarden deze zijn beduidend lager dan de keuringseisen vragen en garanderen daarmee een zo schoon mogelijke verbranding. Dit is beter voor het milieu!
tibas-inbouwhaard-hout-rais-milja

het rookkanaal

Elke houthaard heeft een goed rookkanaal nodig wat is afgestemd op de haard. Ook het uitmonding gebied speelt hierbij een grote rol. Een goed kanaal is een investering in veilig en probleemloos stoken, dus een belangrijk onderdeel van de installatie. Zonder rookafvoer met voldoende trek, zal het vuur niet volledig schoon branden.

hout als brandstof

Hout is een natuurlijke brandstof die voor een schone verbranding zorgt wanneer u op de juiste manier stookt met droog hout. Wij werken samen met Masterfire waar u kwalitatief en gedroogd haardhout kunt bestellen en thuis laten bezorgen. Met de speciale kortingscode TIBAS2014 ontvangt u € 12,50 korting op uw bestelling van een pallet haardhout. Ook hebben wij 5 kilo zakken op voorraad in ons magazijn. Mocht u zelf hout willen zagen en drogen, dan is een vochtmeter een geweldig hulpmiddel om te bepalen of uw hout droog genoeg is om te stoken.

houtkachel | speksteenkachel | cv-kachel | inzethaard | inbouwhaard | liftdeurhaard | buitenhaard