Elke haard of kachel die in Nederland op de markt wordt gebracht, dient voorzien te zijn van het CE-keur. Dit is een verplicht keurmerk voor de minimale specificaties waaraan de haard of kachel moet voldoen.

Veel landen hebben een eigen keurmerk verplicht gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse Din of Din+ en de BlmSchV2, de Zwitserse VKF/CH, de Oostenrijkse 15A en de Scandinavische Svanemaerken (groene zwaan).

De keurmerken stellen eisen over het minimale rendement en het maximale koolmonoxide en fijnstof uitstoot. Per keurmerk zijn er verschillen over deze eisen en de omstandigheden waarin wordt gemeten.

Wij houden toekomstige ontwikkelingen binnen de haarden- en kachelbranche goed in de gaten. Een ontwikkeling is de EcoDesign richtlijn, voor energie gerelateerde apparatuur. Als onderdeel hiervan, zijn producteisen opgesteld voor o.a. nieuwe houtkachels. Vanaf 2020 en 2022 moeten de eisen in alle EU lidstaten worden toegepast en gehandhaafd. Bij onze oriƫntering voor nieuwe modellen in onze collectie, houden wij alvast rekening met deze nieuwe standaard.