Verantwoord hout stoken

Een knisperend haardvuur of een houtkachel brengt naast sfeer, ook comfort en warmte tijdens koude dagen. Echter, hout stoken vraagt om verantwoordelijkheid voor uw eigen gezondheid als die van uw buren. Hier zijn enkele tips om verantwoord en met minimale overlast te stoken.

Kies de juiste haard of kachel

Begin met een kachel of haard die voldoet aan de strengste milieunormen, zoals EcoDesign-certificering. Moderne toestellen zijn efficiënter en stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit dan oudere modellen.

Gebruik droog hout

Hout met een vochtpercentage van maximaal 18% is ideaal. Gebruik gekloofd en minimaal twee jaar gedroogd hout zoals beuken, eiken of berken. Vochtig hout veroorzaakt rook, teerafzetting en meer schadelijke uitstoot. Vermijd het verbranden van geverfd of geïmpregneerd hout.

Stook slim en efficiënt

Steek de haard of kachel aan d.m.v. de Zwitserse methode en leg met ruime tussenpozen van minimaal 45-60 minuten houtblokken op het vuur.

Zorg voor een goed rookkanaal

Een juist gemonteerd rookkanaal zorgt voor optimale trek en voorkomt rook in uw woning of buurt. Laat uw rookkanaal regelmatig controleren en reinigen door een professional.

Denk aan je omgeving

Let op windrichting en rookontwikkeling. Vermijd stoken bij mist of windstil weer, omdat rook dan kan blijven hangen.

Verantwoord hout stoken begint bij het maken van bewuste keuzes. Zo geniet u van de warmte zonder onnodige overlast voor uzelf en uw omgeving.

Twijfelt u over het wel of niet branden van een houtkachel of -haard?
Bekijk dan deze video voor meer informatie.