Speksteen kachel, voor een aangename & langdurige warmte

Speksteen kachels

Speksteen heeft de mooie eigenschap dat deze langdurig warmte kan opslaan, dit wordt ook wel accumuleren genoemd. De opgeslagen warmte wordt geleidelijk over een langere periode afgegeven. Door de geleidelijke afgifte wordt het minder snel té warm in de kamer en na het doven van het vuur koelt de kamer minder snel af. Door de accumulatie zijn speksteenkachels bijzonder goed toe te passen in nieuwe woningen met een hoge isolatie waarde. Goed geïsoleerde woningen hebben immers een kleinere warmte behoefte.

massieve speksteen kachels

Massieve speksteen kachels, zoals die van het bekende merk Tulikivi, verwarmen uw kamer grotendeels via stralingswarmte. De kachel straalt infrarood licht uit waardoor weinig luchtverplaatsing nodig is voor de warmte overdracht. Voor personen die gevoelige luchtwegen of allergieën hebben is dit zeer aangenaam. De infrarood warmte zorgt voor een gelijkmatige prettige opwarming van uw kamer, bij een – voor uw gevoel – lagere temperatuur. Vergelijk dit met een mooie voorjaarsdag; ondanks de lage luchttemperatuur, is het heerlijk uit de wind en in de zon.

De uitstraling van natuurlijk speksteen, glad of gegroefd, zal niet iedereen aanspreken. Inmiddels kan speksteen op verschillende manieren worden bewerkt. Gegoten in een vorm, krijgt het speksteen een levendige golvende structuur. Het speksteen kan worden voorzien van een color coating in wit en donkergrijs. Het speksteenbinnenwerk kan ook worden ingesloten door een hittebestendige keramische massa. Deze sierpleisterlaag is verkrijgbaar in 4 neutrale tinten.

convectiekachels bekleedt met speksteen

Naast de massieve kachels zijn er convectiekachels die met speksteen bekleed zijn. Het materiaal zal hierbij minder warmte opnemen, deze kachels zijn vaak ook lichter van gewicht. De warmte zal deels door convectiewarmte en deels door stralingswarmte aan de kamer afgegeven worden. Zeker voor personen die zich prettig voelen bij hogere kamer temperaturen is dit een goede keuze. De merken Attika en Hase hebben meerdere kachels in hun programma, die met speksteen bekleed zijn. In de collectie zitten o.a.andere draaibare kachels, wat met een massieve speksteenkachel niet mogelijk is.

speksteenkachels in een andere uitvoering

Naast een speksteen buitenkant, kunnen deze kachels ook met keramiek bekleed zijn. Of voorzien zijn van keramisch beton, zoals de Boxer en Mats van Harrie Leenders. Ook wordt er speksteen in stalen convectie kachels geplaatst om warmte op te slaan.

Het Finse Tulikivi biedt CV gekoppelde speksteen kachels aan die een deel van de warmte aan uw cv installatie afgeven. Door deze koppeling kan de warmte door de hele woning verdeeld worden. In onze showroom branden overigens verschillende speksteenkachels zodat u de prettige warmte kunt ervaren.