Een houtkachel als milieu bewuste energiebron

Met een vrijstaande houtkachel kiest u bewust voor een natuurlijke energiebron binnenshuis. Een goede hout kachel is op een eenvoudige manier te stoken. Met de houtblokken kunt u de warmte naar behoefte regelen. Daarnaast is voor vrijwel ieder budget een houtkachel te verkrijgen.

Vrijstaande houtkachels

tibas-hout-kachel-attika-q-bic-vrij-staand-vierkant-modelHoutkachels en vrijstaande kachels zijn haarden die niet in een muur of inbouw worden geplaatst. Deze vrijstaande warmtebronnen bieden een ruimte voordeel, er is immers geen ombouw of boezem nodig. De warmte van het vuur wordt direct aan de omliggende ruimte afgegeven. Hierdoor verwarmt de kamer sneller dan met een inbouw of inzet haard. Bij de vrijgekomen warmte denken wij aan twee warmtesoorten:
– stralingswarmte voor kachels gemaakt met speksteen of gietijzer;
– convectiewarmte voor kachels gemaakt van staal.
Vanzelfsprekend is een combinatie van deze twee soorten warmte mogelijk.

Houtkachels in allerlei vormen en maten

Bij houtkachels zijn veel verschillende uitvoeringen mogelijk; van ‘klassiek’ gietijzer tot ‘design’ staal.
De traditionele zwarte kachels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in meerdere kleuren zoals wit en bruin.
Soms kunnen deze kachels met gekleurd keramiek worden uitgevoerd.

Onze collectie biedt een brede keuze aan hout kachels; van prijs/kwaliteit vriendelijke kachels tot high-end technische kachels met hoog afwerkingsniveau en diverse extra’s. Mooie en praktische extra’s zoals een draaibare uitvoering, aparte warmte opslag of koppeling aan de cv installatie. Het belangrijkst blijft echter een schone en efficiënte verbranding waarbij de milieu belasting minimaal is.

Passend en veilig rookkanaal

Een houtkachel vraagt om een goede rookgasafvoer die op het hoogste punt van uw woning of bij de nok uitmondt.
Het is van groot belang dat het rookkanaal goed is afgestemd op de kachel. De huidige verbrandingstechnieken bieden veel voordelen in de verbranding en vermindering van rookoverlast. Deze stellen echter wel meer eisen aan het rookkanaal zoals de juiste diameter van de pijp voor de betreffende kachel.

Bij een nieuw te bouwen kanaal in combinatie met een nieuwe houtkachel is de keuze voor een rookkanaal snel gemaakt. Bij bestaande rook kanalen kan een renovatie van het kanaal noodzakelijk zijn. In de showroom kunnen wij u hierover adviseren. Bij twijfel brengen wij u in contact met een erkend schoorsteen controle bedrijf. Dit bedrijf controleert uw kanaal d.m.v. een camera inspectie. U ontvangt een inspectierapport die een goede basis voor de keuze van de houtkachel. Hiermee wordt ook bepaald of een kanaalrenovatie nodig is.

Milieu bewust hout stoken

tibas-houtkachel-attika-art-15Om een houtkachel milieu bewust te kunnen stoken moet dit o.a. aan de onderstaande voorwaarden voldoen:
1. Een kachel van goede kwaliteit met hoog rendement en schone verbranding;
2. Een kachel met de juiste capaciteit voor de te verwarmen ruimte;
3. Stook goed gedroogd en kwalitatief hout op verantwoorde wijze;
4. Een rookkanaal die in orde is en aansluit op de capaciteiten van de kachel.