stalen houtkachel

Duurzaam en efficiënt verwarmen

Met een vrijstaande houtkachel kiest u bewust voor een natuurlijke energiebron binnenshuis. Stalen houtkachels zijn licht van gewicht en nemen weinig ruimte in. De warmte van de vrijstaande kachel wordt direct afgegeven aan de omliggende ruimte.

Er zijn twee warmtesoorten:
– stralingswarmte bij kachels met speksteen of van gietijzer;
– convectiewarmte bij kachels van staal.

Vrijstaande kachels zijn verkrijgbaar in ronde en hoekige vormen, diverse afmetingen en in verschillende prijskachels. De houtkachels in onze collectie voldoen o.a. aan het EcoDesign keurmerk met energielabel.

- uitvoeringen

Onze collectie kachels varieert van betaalbare modellen tot high-end uitvoeringen met functionele extra’s zoals draaibare opties, (semi-) automatische verbranding, warmteopslag of cv-koppeling. Altijd met de focus op schone, efficiënte verbranding en minimale milieubelasting.

Kachels met een automatisch verbrandingssysteem regelen zelf de juiste verse luchttoevoer voor het vuur. Hierdoor wordt minder hout gebruikt en zijn de emissiewaarden (fijnstof en CO) lager. Het handmatig instellen van de luchtschuif is niet meer nodig.

- Installatie

Bij de installatie is het van groot belang dat de kachel wordt aangesloten op een goed functionerend rookkanaal. Indien nodig kan het bestaande kanaal gerenoveerd worden of een nieuw kanaal worden geplaatst. Een houtkachel vraagt om een goede rookgasafvoer die op het hoogste punt van uw woning of bij de nok uitmondt.

Voordelen houtkachel

Vraag en antwoord

Welke stooktips zijn er voor een kachel of haard?
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel of haard staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof.
  • Witte of kleurloze rook is een goed teken. Hout verbrandt dan volledig in de houtkachel en heeft voldoende zuurstof. Grijze, grijsblauwe of zwarte rook wijst op onvolledige verbranding. Zorg dan voor meer luchttoevoer.
  • Vuur verbruikt veel zuurstof. Zorg voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.
  • Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen
  • Laat ruimte tussen de verschillende blokken hout in de kachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen
  • Zorg voor droog, klein gekloofd hout met een vochtpercentage beneden de 20%.
  • Ontsteek het vuur met de Zwitserse methode. Plaats eerst de grote stukken hout en leg daarop de kleine stukjes aanmaakhout. Dit aanmaakhout steekt u aan. Deze methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaal is.
  • Wanneer het vuur dooft, zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding
  • Laat een laagje van as over in de houtkachel waar je het hout op kan leggen
  • Stook niet bij windstil of mistig weer om eventuele rookoverlast te voorkomen
  • Hoe steek ik het beste mijn houtkachel aan?
    Wij adviseren u de houtkachel of haard aan te steken met de Zwitserse methode. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd. Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert. Met de Zwitserse methode stookt u veiliger en schoner. Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. Probeert u eens het vuur aan te maken volgens de Zwitserse methode en merk het verschil. Bekijkt u het onderstaande instructiefilmpje van Brandweer Gelderland-Midden. https://www.youtube.com/watch?v=KnLUiFD_yp8
    Bestaat een allesbrander nog?
    Vroeger werd een houtkachel vaak een allesbrander genoemd. Echter, in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Het verbranden van afval, plastic, behandeld hout etc. is bij wet verboden. Een kachel moet worden gestookt met goed stookhout, geen afval of pallethout. Wie willekeurige houtsoorten of andere brandstoffen gebruikt, belast het milieu onnodig en neemt risico’s met zijn veiligheid en gezondheid.
    Welke houtsoorten zijn geschikt om te stoken?
    Berken en elsen hout zijn de meest geschikte houtsoorten om mee te stoken. Zorgt u ervoor dat het hout droog genoeg is om te stoken en in kleine stukken is gekloofd. U kunt droog brandhout met korting bestellen bij onze vaste houtleverancier. Het vochtpercentage kunt u controleren met een hout vochtmeter. Het vochtpercentage moet onder de 18% zijn. Stook geen behandeld hout (zoals pallets, mdf-platen etc.). Deze bevatten vaak toxische stoffen die bij de verbranding kunnen vrijkomen.