vraag en antwoord algemeen
Installeert u een elders aangeschafte haard of kachel?
Bij een ander verkooppunt aangeschafte en/of tweedehands haard of kachel zullen wij niet installeren. Voor deze situaties kunnen wij de juiste kwaliteit en service niet garanderen.
Welke wettelijke eisen heeft een haard of kachel?
Elke haard of kachel die in Nederland op de markt wordt gebracht, dient voorzien te zijn van het CE-keur. Dit is een verplicht keurmerk voor de minimale specificaties waaraan de haard of kachel moet voldoen. Veel landen hebben een eigen keurmerk verplicht gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse Din of Din+ en de BlmSchV2, de Zwitserse VKF/CH, de Oostenrijkse 15A en de Scandinavische Svanemaerken (groene zwaan). De keurmerken stellen eisen over het minimale rendement en het maximale koolmonoxide en fijnstof uitstoot. Per keurmerk zijn er verschillen over deze eisen en de omstandigheden waarin wordt gemeten. Wij houden toekomstige ontwikkelingen binnen de haarden- en kachelbranche goed in de gaten. Een ontwikkeling is de EcoDesign richtlijn, voor energie gerelateerde apparatuur. Als onderdeel hiervan, zijn producteisen opgesteld voor o.a. nieuwe houtkachels. Vanaf 2020 en 2022 moeten de eisen in alle EU lidstaten worden toegepast en gehandhaafd. Bij onze oriëntering voor nieuwe modellen in onze collectie, houden wij alvast rekening met deze nieuwe standaard.
Bestaat een allesbrander nog?
Vroeger werd een houtkachel vaak een allesbrander genoemd. Echter, in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Het verbranden van afval, plastic, behandeld hout etc. is bij wet verboden. Een kachel moet worden gestookt met goed stookhout, geen afval of pallethout. Wie willekeurige houtsoorten of andere brandstoffen gebruikt, belast het milieu onnodig en neemt risico’s met zijn veiligheid en gezondheid.
Verkleurt het plafond door een haard of kachel?
Een goed aangesloten haard of kachel veroorzaakt op zich geen verkleuring van uw plafond of wanden. Wel kan deze, net als kaarsen en olielampen, bijdragen aan deze verkleuring door stofverbranding (huisdieren!) of door bepaalde stoffen die zich in onder meer (nieuwe) verf en stukadoormaterialen bevinden. Het gebruik van kwalitatieve kaarsen en het goed ventileren van de ruimte kunnen bruinverkleuring voorkomen.
Is voor het installeren een bouwvergunning nodig?
Dit verschilt per gemeente. Informeer voor de zekerheid bij de gemeente om volledig op de hoogte te zijn. Als er geen bouwvergunning nodig is, moet de installatie wel voldoen aan de bepalingen van het Bouwbesluit.
Wat geeft meer warmte: gas of hout?
Bij het stoken van hout komt meestal meer warmte vrij dan bij het stoken van gas. Dit wil echter niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De hoeveelheid warmte hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.
vraag en antwoord hout | gas
Welke stooktips zijn er voor een kachel of haard?
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel of haard staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof.
  • Witte of kleurloze rook is een goed teken. Hout verbrandt dan volledig in de houtkachel en heeft voldoende zuurstof. Grijze, grijsblauwe of zwarte rook wijst op onvolledige verbranding. Zorg dan voor meer luchttoevoer.
  • Vuur verbruikt veel zuurstof. Zorg voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.
  • Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen
  • Laat ruimte tussen de verschillende blokken hout in de kachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen
  • Zorg voor droog, klein gekloofd hout met een vochtpercentage beneden de 20%.
  • Ontsteek het vuur met de Zwitserse methode. Plaats eerst de grote stukken hout en leg daarop de kleine stukjes aanmaakhout. Dit aanmaakhout steekt u aan. Deze methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaal is.
  • Wanneer het vuur dooft, zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding
  • Laat een laagje van as over in de houtkachel waar je het hout op kan leggen
  • Stook niet bij windstil of mistig weer om eventuele rookoverlast te voorkomen
  • Hoe steek ik het beste mijn houtkachel aan?
    Wij adviseren u de houtkachel of haard aan te steken met de Zwitserse methode. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd. Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert. Met de Zwitserse methode stookt u veiliger en schoner. Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. Probeert u eens het vuur aan te maken volgens de Zwitserse methode en merk het verschil. Bekijkt u het onderstaande instructiefilmpje van Brandweer Gelderland-Midden. https://www.youtube.com/watch?v=KnLUiFD_yp8
    Bestaat een allesbrander nog?
    Vroeger werd een houtkachel vaak een allesbrander genoemd. Echter, in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Het verbranden van afval, plastic, behandeld hout etc. is bij wet verboden. Een kachel moet worden gestookt met goed stookhout, geen afval of pallethout. Wie willekeurige houtsoorten of andere brandstoffen gebruikt, belast het milieu onnodig en neemt risico’s met zijn veiligheid en gezondheid.
    Welke houtsoorten zijn geschikt om te stoken?
    Berken en elsen hout zijn de meest geschikte houtsoorten om mee te stoken. Zorgt u ervoor dat het hout droog genoeg is om te stoken en in kleine stukken is gekloofd. U kunt droog brandhout met korting bestellen bij onze vaste houtleverancier. Het vochtpercentage kunt u controleren met een hout vochtmeter. Het vochtpercentage moet onder de 18% zijn. Stook geen behandeld hout (zoals pallets, mdf-platen etc.). Deze bevatten vaak toxische stoffen die bij de verbranding kunnen vrijkomen.
    De afstandsbediening van de gashaard reageert niet
    Als eerste vervangt u de batterijen van de afstandsbediening. Zie de onderstaande video’s voor een duidelijke toelichting op het verwisselen van de batterijen.
    Zwarte zender:
    Witte zender:
    Indien het probleem nog niet verholpen is, controleert u of de ontvanger (te vinden in het serviceluik van de haard) batterijen heeft. Hieronder kunt u de instructievideo voor het vervangen van de batterijen bij de ontvanger bekijken.
    Daarna kunt u de ontvangst van de haard ‘resetten’. Het ‘resetten’ van de haard kunt u eenvoudig zelf proberen. Dit moet u dan meermaals achter elkaar proberen. Meer informatie kunt u in de handleiding terug vinden. Mochten deze tips niet helpen, neem dan contact met ons op om een serviceafspraak aan te vragen.
    Moet een gashaard worden onderhouden?
    Een gashaard heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Voor het onderhoud van haarden en kachels, die door ons zijn geïnstalleerd, kunt u bij ons terecht. Het onderhoud wordt in overleg verzorgd door ons OKMI-team, een samenwerkend vakbedrijf of de fabrikant zelf. Neemt u contact met ons op om een afspraak te maken. Onderhoud en service diensten verlenen wij bij voorkeur in de voorjaars- en zomermaanden. Voorkom teleurstellingen en neem tijdig contact met ons op. In de herfst- en wintermaanden is de wachttijd voor onderhoud aanzienlijk langer. De reden hiervoor is de grote drukte bij onze binnen- en buitendienst tijdens deze seizoenen. Werkt de afstandsbediening van uw gashaard niet meer? Bekijk dan eerst deze instructies voor het vervangen van de batterijen. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor een niet werkende gashaard.
    Wat betekent een gesloten systeem bij gaskachels?
    Bij een gesloten of concentrisch systeem vindt de aanvoer van de voor de verbranding noodzakelijke zuurstof en de afvoer van de rookgassen plaats door één dubbele pijp die rechtstreeks naar buiten gaat. De zuurstof voor de verbranding wordt niet uit de ruimte gehaald waarin de haard staat. Groot voordeel is dat er via de buitenmuur kan worden aangesloten.