Houtstook bij kachels & haarden – de ultieme vuurbeleving

hout als een natuurlijke energiebron

tibas-speksteenkachel-hout-tulikivi-vasa
Het branden van haardhout geeft het gevoel en de sfeer van een echt houtvuur. Voorwaarde is wel dat u een kwalitatief goede haard kiest die goed geïnstalleerd is. Vanzelfsprekend moet deze op de juiste wijze worden gestookt met goed en droog haardhout. Bij de keuze voor een hout gestookte kachel of haard kunnen wij u door onze kennis en ervaring goed adviseren. Inmiddels zijn verschillende automatisch of deels automatisch aangestuurde houtkachels en -haarden geïntroduceerd. Een ontwikkeling waar wij enthousiast over zijn en op de voet volgen.

hout kachels

Er zijn verschillende soorten hout kachels die stralings- of convectiewarmte afgeven. Door de haard te koppelen aan uw cv installatie ontstaat de mogelijkheid uw hele huis te verwarmen. Bij voldoende capaciteit is zelfs tapwater met uw houtgestookte haard te verwarmen. Een speksteenkachel kan de warmte opslaan en geleidelijk afgeven. Naast speksteen heeft keramiek of beton ook een accumulerende werking.
tibas-houtkachel-hwam-3220c

Inzet & inbouw haarden

Inzet– en inbouwhaarden hebben een open zicht op het vuur, dat wordt afgescheiden door een glazen ruit. De inzethaard wordt vaak geplaatst om de bestaande openhaard te renoveren. Een open haard geeft u weliswaar het authentieke gevoel van vuurtje stoken. Het heeft echter als grote nadelen een laag rendement en hoog houtverbruik. Om die redenen, zijn open haarden veelal vervangen door inzethaarden.

liftdeur haarden

Inbouwhaarden met handmatig afsluitbare glazen deuren, worden liftdeurhaarden genoemd. Deze haarden kunnen geheel worden afgesloten voor een hoger rendement met minder uitstoot. Dit betekent ook dat u met minder hout, meer warmte in huis heeft. Daarnaast kunnen liftdeur haarden met het schuifpaneel open worden gestookt. U heeft dan vrij zicht op het vuur en voelt de directe stralingswarmte.

keurmerken

Alle houtstook kachels en inbouwhaarden in ons assortiment hebben de benodigde type keurmerken. Deze goedgekeurde haarden en kachels hebben een hoog rendement en lage fijnstofwaarden. Deze waarden zijn beduidend lager dan de huidige keuringseisen voorschrijven.
tibas-inbouwhaard-hout-rais-milja

het rookkanaal

Elke houthaard heeft een goed rookkanaal nodig wat is afgestemd op de haard. Ook het uitmonding gebied speelt hierbij een grote rol. Een goed kanaal is een investering in veilig en probleemloos stoken en daarmee een belangrijk onderdeel van de installatie. Zonder rookafvoer met voldoende trek, zal het vuur niet volledig schoon branden.

hout als brandstof

Hout is een natuurlijke brandstof die voor een schone verbranding zorgt wanneer u op de juiste manier stookt met droog hout. Wij werken samen met Masterfire waar u kwalitatief en gedroogd haardhout kunt bestellen en thuis laten bezorgen. Met de speciale kortingscode TIBAS201810 ontvangt u €10,- korting op uw bestelling van een pallet haardhout!
Ook hebben wij 5 kilo zakken op voorraad in ons magazijn in Gouda.
Mocht u zelf hout willen zagen en drogen, dan is een vochtmeter een geweldig hulpmiddel om te bepalen of uw hout droog genoeg is om te stoken.

Voorkom eventuele rook- en geuroverlast door bewust te stoken. Denkt u dan o.a. aan:
1. Een kachel van goede kwaliteit met hoog rendement en schone verbranding;
2. Een kachel met de juiste capaciteit voor de te verwarmen ruimte;
3. Stook goed gedroogd en kwalitatief hout op verantwoorde wijze;
4. Een rookkanaal die in orde is en aansluit op de capaciteiten van de kachel.

Wij adviseren u graag over de brede collectie haarden en kachels, die passen bij uzelf en uw omgeving.
Bezoekt u gerust eens onze showroom waar wij u graag meer vertellen over de mogelijkheden.

houtkachel | speksteenkachel | cv-kachel | inzethaard | inbouwhaard | liftdeurhaard