CV-kachel, investeren in de toekomst

CV-haard en kachel

Een CV haard, of een CV gekoppelde haard is een houtkachel of inbouwhaard die een deel van de warmte afgeeft aan de CV-installatie of een circuit met een buffervat. In de haard is een warmtewisselaar ingebouwd. Deze warmtewisselaar onttrekt 50% tot 80% van de warmte die de haard produceert. Er zijn verschillende uitvoeringen van CV gekoppelde haarden. Wij kunnen u (speksteen) kachels en inbouwhaarden met CV-koppeling en buffervat aanbieden.

Afhankelijk van het gekozen vermogen kan een CV-haard volledig voorzien in uw woningwarmte en warm tapwater. Voorwaarde is wel dat u de haard regelmatig stookt. Indien gekozen wordt voor een buffervat, kan deze aan zonnepanelen of heat pipes worden gekoppeld. In de zomer, als uw haard niet gestookt wordt, kunnen deze panelen het buffervat opwarmen voor warm water om bijvoorbeeld te douchen.

Indien er te weinig warmte in het buffervat opgeslagen is, u bent langere tijd van huis of de zon schijnt een paar dagen niet, dan verwarmt uw CV-installatie bij. Met de aanvulling van de CV-installatie is het niet noodzakelijk om altijd te stoken.

Bijkomend voordeel van de onttrekking van warmte is dat de kachel relatief weinig warmte aan uw woonkamer afgeeft. Dit maakt deze haarden bijzonder geschikt voor laag energie of passief woningen. Deze woningen hebben door de goede isolatie een lagere warmte behoefte.

inbouwhaarden met buffer

Bij de inbouwhaarden is een buffervat in een gescheiden circuit van de CV noodzakelijk. Het vermogen van de haard en daardoor de afgifte aan de waterzijde is hoger dan bij de speksteen haarden. Het toepassen van dubbel glas in de deur en isolatie van de haard zorgen ervoor dat tot 80% van het vermogen van de haard aan het water wordt afgegeven. Zo werken wij o.a. samen met Hoxter, zij produceren CV-inbouwhaarden met een lange levensduur. De Hoxter CV-inbouwhaard combineren wij met een buffervat incl. klimaatregeling voor een zo efficiƫnt mogelijke warmteopslag.

Een haard met CV aansluiting is veelal een hogere investering vanwege de extra onderdelen en werkzaamheden. Het is echter wel een investering in de toekomst waarmee u Co2 neutraal en duurzaam energie kunt opwekken.

Indien u meer wilt weten over CV-houtkachels en inbouwhaarden, bezoekt u dan vrijblijvend onze showroom. Wij hebben een Hoxter inbouwhaard brandend opgesteld waarmee wij u de mogelijkheden kunnen toelichten.