Om een houtkachel of haard goed te stoken, geven wij u graag een aantal handige tips.
- Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel of haard staat via een goede luchtaanvoer, ventilatieroosters of een open raam;
- Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen;
- Laat ruimte tussen de verschillende blokken hout in de kachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen;
- Zorg voor schoon, droog, klein gekloofd hout met een vochtpercentage beneden de 20%;
- Ontsteek het vuur met de Zwitserse methode. Plaats eerst de grote stukken hout en leg daarop de kleine stukjes aanmaakhout. Dit aanmaakhout steekt u aan. Deze methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaal is;
- Wanneer het vuur dooft, zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding;
- Laat een aslaag liggen in de houtkachel waar je het hout op kan leggen;
- Stook niet bij windstil of mistig weer om eventuele rookoverlast te voorkomen;
- Witte of kleurloze rook uit de schoorsteen is een goed teken. Het hout verbrandt dan volledig en heeft voldoende zuurstof.
Om eenvoudiger én efficiënter hout te stoken, hebben diverse kachelmerken kachels met een automatische luchttoevoer ontwikkeld. Denkt u bijvoorbeeld aan de kachels van Hwam, Wiking en Attika. Informeer gerust naar de verschillende mogelijkheden in onze showroom.