-
Welke stooktips zijn er voor een kachel of haard?
Zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte waar de houtkachel of haard staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof. Witte of kleurloze rook is een goed teken. Hout verbrandt dan volledig in de houtkachel en heeft voldoende zuurstof. Grijze, grijsblauwe of […]
-
Hoe steek ik het beste mijn houtkachel aan?
Wij adviseren u de houtkachel of haard aan te steken met de Zwitserse methode. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd. Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat […]
-
Bestaat een allesbrander nog?
Vroeger werd een houtkachel vaak een allesbrander genoemd. Echter, in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Het verbranden van afval, plastic, behandeld hout etc. is bij wet verboden. Een kachel moet worden gestookt met goed stookhout, geen afval of pallethout. Wie willekeurige houtsoorten of andere brandstoffen gebruikt, belast het milieu onnodig en neemt risico’s […]
-
Welke houtsoorten zijn geschikt om te stoken?
Berken en elsen hout zijn de meest geschikte houtsoorten om mee te stoken. Zorgt u ervoor dat het hout droog genoeg is om te stoken en in kleine stukken is gekloofd. U kunt droog brandhout met korting bestellen bij onze vaste houtleverancier. Het vochtpercentage kunt u controleren met een hout vochtmeter. Ideaal is een vochtpercentage […]